nedeľa 23. júla 2017

Loučící sa Guth: Rozhodca musí pískať tak dobre, aby naň nekričali

Na strane domácej Slavie Praha Josef Vašíček a Jozef Stümpel, na strane hosťujúceho Kladna Tomáš Kaberle a Jaromír Jágr. A k tomu takmer vypredaná O2 arena (vtedy ešte Sazka Arena), do ktorej si našlo cestu 15 783 divákov.

Také boli v novembri 2004 kulisy extraligového zápasu, ktoré pomáhala riadiť dvojica čiarových rozhodcov z Jihlavy: Václav Guth a David Ritt. "To bol asi vrchol mojej kariéry.V NHL bola výluka, do Európy prišli hviezdni hráči a my pískali top zápas, "spomína Guth.

Ten, spoločne so svojím tradičným parťákom, riadil tiež jeden duel reprezentácie. "Ešte v čase, keď bývali turnaja v Zlíne, sme pískali zápas Slovensko - Rusko," spomína arbiter, ktorý v najvyššej domácej súťaži odšoféroval 15 sezón.

V sobotu pri prvoligovom zápolení Jihlava - Ústí nad Labem však pískal naposledy. "Telo už je celkom dosť opotrebované. Potrebovalo inú regeneráciu, než keď je vám 35, "usmieva sa štyridsaťsedemročný arbiter. "Z jednej strany ma mrzí, že to všetko končí. Ale aspoň nastane viac pokoja. "

Spoločne s Rittichem pískal dvadsať rokov.Veľkú časť života tak strávil na cestách naprieč republikou. "Väčšinou, keď sme išli na zápas, to bolo v pohode. Ja som spal, David riadil, "spomína s úsmevom. "Často nás taky naberali hlavný rozhodca. Mali sme za povinnosť jazdiť spoločne. Takže sme neboli len v dvoch, ale v troch. A posledná dobou aj v štyroch, "opisuje.

Z Jihlavy boli vzdialenosti zhruba podobné. "To bola výhoda. Ale keď prišla zima, napríklad z Vítkovíc sme sa vracali až o šiestej ráno, rovno do práce, "spomína. "Keď bola kalamita, bola upchatá diaľnica, ostali sme na nej."

Najobľúbenejší Guthová adresou bol vraj staručký Eden. "Mrzí ma, že sa tam už nepozriem, pretože Slavia sa do neho na prvú ligu vracia," pripomína. "Eden mal svoje čaro.Aj keď prišli tri štyri tisícky ľudí, atmosféra bola skoro rovnaká ako kedysi na Vsetíne, "pripomína legendárny Lapač. "Keď potom prešli do O2 arény, urobili veľkú chybu," myslí si.

Naopak do Karlových Varov sa nikdy netešil. "Nebolo to tak, že by som nemal rád miestny tím alebo hráča. Ale keď mali starú plechovú halu, bolo to hrozné, "spomína. "Celkom z ruky, bez diaľnice. Tam sa v zime jazdilo zle a rozhodcom sa do Varov nikdy nechcelo. "

Guth teší, že sa počas úspešnej kariéry vyhol aj nepríjemnostiam zo strany nespokojných divákov. "Čím dlhšie človek píska, tým menej nejaké nadávky na ľade vníma," líči s úsmevom. "Alebo musíte pískať tak dobre, aby na vás nekričali," smeje sa. "A to sa nám väčšinou darilo.S fanúšikmi sme problémy nemáv ali. Že by nás chceli niekde napadnúť, to nie, "pochvaľuje si.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára